Vrijheidsbeeld

 

 

 

 

Het 46 meter hoge beeld was een geschenk van Frankrijk voor onafhankelijkheid verklaring en als teken van vriendschap. Op de plaquette in haar linkerhand staat de datum(4juli 1776) van de onafhankelijkheidsverklaring. 10 Jaar te laat werd het reusachtige beeld  onthuld.

Oorspronkelijk was het bedoeld als reusachtige vuurtoren aan de noordelijke ingang van het Suezkanaal, in Egypte maar Egypte had er geen geld voor. Het werd door Frankrijk ten geschenke gegeven aan de Verenigde Staten en werd in juni 1886 geplaatst. De kroon bestaat uit zeven punten, symbool voor de zeven continenten en zeeën.

 

Kopieën

Een kopie van 11,5 meter hoog bevindt zich in Parijs. In het stadspark (Jardin du Luxembourg) staat nog een kleinere kopie van 2,5 meter hoog. Die werd pas later geplaatst in 1913. het beeld werd in 1889 geplaatst. Ook in de Jardin du Luxembourg in Parijs bevindt zich een kleine kopie. die is 2,50 meter hoog en in 1913 geplaatst in Saint-Cyr-sur-Mer. Verder zijn er nog andere kopieën op andere plaatsen in de wereld. Die zijn allemaal kleiner dan de echte in New York.