Emprire State Building

Geschiedenis

De plaats waar de Empire State Building nu staat werd  in 1799 aan John Thompson  verkocht voor $2.600. Op dat stuk grond bouwde hij een boerderij. In 1887 werd op hetzelfde stuk grond het Waldorf-Astoris hotel geopend. In 1928  werd het hotel verkocht aan de Bethlehem Engineering Corporation. Maar uiteindelijk ging de deal niet door, omdat ze het gebouw niet konden afbetalen.

Het idee om het Empire State Building te bouwen ontstond in een competitie van New York. Bij die competitie was het doel het hoogste gebouw van New York te bouwen. Het ging eigenlijk tussen twee gebouwen: de 40 Wall Street en het Chrysler Building. Maar op 29 augustus 1929  nog voordat de twee gebouwen af waren kwam Alfredus Smith met een plan om het Empire State Building te bouwen. Het gebouw moest 320 meter hoog worden en meer dan 186.000 vierkante meter aan kantoorruimte krijgen wat verdeeld werd over 85 verdiepingen.

 

De bouw

Voordat de bouw kon beginnen moest eerst het Waldorf-Astoria Hotel worden afgebroken. Het slopen begon op 1 oktober 1929. In begin1930 werd het gebied rond de plek waar het gebouw moest komen te staan uitgegraven. Op 17 maart kon de bouw dan eindelijk beginnen. Doordat er veel werkloosheid was. Waren er veel mensen die mee wilden werken aan de bouw. Na een 1 jaar en 45 dagen was het gebouw al helemaal af. Op 1 mei 1931 werd het gebouw geopend door de president Hebert Hoover. Dat deed hij door op een knop te drukken waardoor de lichten in het gebouw aangingen.

Het Empire State Building hield de titel van het hoogste gebouw van heel de wereld tot 1972, toen het World Trade Center werd gebouwd.

 

 

 

 

youtube filmpje empire stares building:

 

https://www.youtube.com/watch?v=bEnCpWMl91s