Nationale parken

De nationale parken in en om New York zijn de grootste en best beschermde natuurgebieden van de wereld. Er leven hier zeldzame dieren en planten, zonder dat mensen hen kunnen storen. Er komen wel veel mensen op de parken af, maar alleen op de plekken die daar voor bedoelt zijn. 

New York heeft 11.000 hectare gemeentelijke parken en 22 kilometer publieke stranden. Dat komt vooral door de duizende hectare van Gateway National Area, dat een deel is van National park service, dit ligt binnen de stadsgrenzen. Een van die parken is het Central Park.

 

Central Park
Het Central Park is een groot stadspark in Manhattan. Het is het meest bekende park in New York en Verenigde Staten. Er komen per jaar 25 miljoen bezoekers en is daarmee ook het meest bezochte park in de Verenigde Staten.  In Central Park zijn er ook veel opnamens voor televisie en films.

Het park is 4 kilometer van de 59th tot de 110th streeten is in totaal 341 hectare. Het heeft 16 jaar geduurd om het park te bouwen en in die tijd zijn er ongeveer 500.000 bomen geplant. In 1965 werd het een historisch monument en in 1974 een stedelijk monument. Het park wordt beheerd door Central ParkConservancy, een organisatie die samenwerkt met het New York City Departement Parks and Recreation.

De ontwerper van het park zijn  Frederick Law Olmsted en Calvert Vaux, die ook andere parken hebben ontworpen. Het grootste deel is aangelegd door mensenhanden. Er zijn verschillende meren, uitgebreiden wandelpaden, schaatsbanen, een vijver waar je kan varen, een dierenbegraafplaats, sporten en verschillende speeltuinen. Er komen ook veel vogels en daardoor ook veel vogelspotters.

 

Central Park, East 60th Street, New York, Verenigde Staten in maps:

https://maps.google.nl/maps?hl=nl&q=Central+Park,+East+60th+Street,+New+York,+Verenigde+Staten&um=1&ie=UTF-8&sa=N&tab=wl

Een filmpje van Central Park op youtube:

https://www.youtube.com/watch?v=220sIrfOxoM